Avokádový olej a jeho použití v kuchyni

Avokádový olej aktuálně zažívá svou chvíli slávy. Dříve byl avokádový olej ve světě vaření považován za „specialitu“, nyní se o něm mluví jako o zdravé a všestranné alternativě k ostatním olejům.

A není těžké pochopit proč. Podobně jako olivový olej, avokádový olej je napěchovaný mononenasycenými mastnými kyselinami, které mohou přispět ke snížení onoho špatného LDL cholesterolu. Ale jak je to s jeho chutí a použitím? Stojí avokádový olej opravdu za ten humbuk?

Pojďme se na avokádový olej podívat blíže.

Avokádový olej

Jak se vyrábí avokádový olej?

Avokádový olej je poměrně mladou záležitostí, i když vám některé zdroje mohou tvrdit opak. Počátky jeho výroby se datují do 20. století. Olej byl využíván hlavně pro kosmetické účely a takto je využíván stále ve velké míře.

Výroba avokádového oleje pro kulinářské účely má ještě daleko mladší kořeny a zahájena byla na Novém Zélandu.

Avokádový olej se vyrábí metodou lisování za studena. Avokádo je nejprve zbaveno slupky a pecky a následně se dužina rozmělňuje a lisuje za teploty mezi 45 až 50 °C. Pomocí centrifugy je pak olej společně s vodou oddělen od nechtěné dužiny. Tekutiny se hromadí v nádržích a díky tomu, že olej “plave” na hladině, je pak snadné jej oddělit od vody. Celý proces je velmi podobný výrobě olivového oleje.

K výrobě se používají většinou plody, které se nehodí k přímému prodeji. Může se jednat například o malé plody, různé patvary nebo o potlučené plody, které shodil vítr ze stromu. Nepoužívají se však avokáda, která se ke konzumaci nehodí, tj. například nahnilé plody. Co se týče odrůd, tak při výrobě oleje převládá celosvětově nejoblíbenější odrůda avokáda – Hass.

Avokádový olej však není záležitostí pouze Nového Zélandu. Vyrábí se v celé řadě dalších zemí jako jsou například USA, Jihoafrická republika, Španělsko nebo dokonce i Keňa.

Využití v kuchyni

Jak bylo již zmíněno, avokádový olej je využíván hlavně v kosmetickém průmyslu pro výrobu různých přípravků aplikovaných na kůži nebo na vlasy. Avokádový olej je ovšem skvělý i v kuchyni.

Setkat se můžete se dvěma typy avokádového oleje:

  • Extra virgin (extra panenský)
  • Rafinovaný olej

Panenský avokádový olej představuje nejpřirozenější podobu oleje, tak jak byl z avokád vylisován. Olej má nazelenalou barvu stejně jako dužina avokáda a zachovává si i specifickou chuť tohoto ovoce, byť už není tak výrazná. Konzistencí se velmi podobá olivovému oleji.

Rafinovaný avokádový olej podstoupil proces, při kterém došlo k “očištění” vylisovaného oleje. Díky tomuto procesu se jeho barva posunuje od zelené spíše ke klasické žluté, tak jak ji známe u ostatních olejů používaných v kuchyni. Zároveň je tímto procesem pozměněna i chuť oleje a náznaky avokádové chuti jsou buď jen minimální nebo vůbec neznatelné.

K použití v kuchyni se skvěle hodí oba dva oleje. Olej využijete například na :

  • smažení
  • grilování
  • pečení
  • přípravu dresinků a zálivek do salátů
  • přípravu marinád
  • a další

Obě varianty oleje mají velmi vysoký kouřový bod. Ten představuje teplotu, při které se olej začíná připalovat a produkovat kouř. Při tomto procesu mohou být uvolňovány zdraví škodlivé látky, a proto se nedoporučuje na tuto teplotu oleje zahřívat. Avokádový olej je v tomto ohledu jedním z nejlepších rostlinných olejů. U panenské verze se uvádí kouřový bod okolo 250 °C a u rafinované verze pak dokonce 270 °C. Díky tomu je olej vynikající volbou na smažení. Pro srovnání, v našich končinách často používaný slunečnicový olej má kouřový bod okolo 230 °C.

Velmi časté je použití avokádového oleje při přípravě zálivek a dresinků. Použijete-li panenský olej, získáte zálivku nebo dresink s nezaměnitelnou chutí avokáda.

Rafinovaný avokádový olej můžete použít namísto jakéhokoliv oleje s neutrální chutí. Nic vám nebrání jej používat namísto řepkového nebo slunečnicového oleje prakticky ve všech receptech.

S panenským olejem je situace o něco složitější, protože svou chutí může pozměnit chuť celého pokrmu. Což ale nemusí být nutně na škodu. Je ale potřeba trochu zaexperimentovat. Dle našeho názoru je však panenský olej suverénně nejlepší do různých zeleninových salátů.

Tip: Avokádový olej se díky vysokému kouřovému bodu skvěle hodí na tzv. vypalování nebo též “seasoning” litinového nádobí a grilů. To je proces, při kterém se například pánev potře malým množstvím oleje a následně se zahřeje na vysokou teplotu. Díky vysoké teplotě začne olej polymerizovat a na na povrchu pánve vytvoří černou nepřilnavou vrstvu, která zároveň chrání před korozí.

Proč je avokádový olej tak drahý?

Pokud jste v supermarketu narazili na avokádový olej, tak jste si jistě všimli, že je až nečekaně drahý. Dokonce bývá dražší než většina ostatních olejů používaných v kuchyni.

Jedním z hlavních důvodů je fakt, že se ho nevyrábí takové množství jako jiných olejů. Avokáda se pěstují ve velkém, ale určeny jsou primárně k přímé konzumaci plodu. Při výrobě oleje se využije celá dužina plodu, čili kromě oleje už není dále co prodat.

Avokáda sama o sobě nejsou zrovna nejlevnější záležitostí, kdy v supermarketech běžně za jeden plod zaplatíte 40 Kč. V zemích, kde se avokáda pěstují, je samozřejmě cena o poznání nižší, ale v posledních letech spolu s poptávkou vytrvale stoupá. To se zcela jistě projevuje i na výsledné ceně avokádového oleje.

Pár slov závěrem

Jaký je tedy závěr? Pokud hledáte zdravý a chuťově výrazný olej do svého kuchyňského repertoáru, avokádový olej rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud milujete chuť avokáda, tak věřte, že nebudete zklamaní.

Alternativou je pak rafinovaná verze tohoto oleje, která už sice nemá avokádovou chuť, ale ponechává si jiné přednosti jako je například vysoká tepelná stálost. Díky, tomu je skvělou volbou pro přípravu jídel při vysokých teplotách.

Časté dotazy

Jak chutná avokádový olej?

Avokádový olej chutná jako (zcela nečekaně) jako avokádo, ale jeho chuť není až tak výrazná. U rafinovaného avokádového oleje je chuť prakticky neutrální.

Můžu olivový olej nahradit avokádovým olejem?

Ano, olivový olej lze bez problému nahradit olejem avokádovým. Nicméně nezapomeňte na poměrně výraznou chuť panenské verze obou olejů. Čili pokud jste zvyklí do salátů a přidávat panenský olivový olej, nemusí vám salát s panenským avokádovým olejem nutně chutnat.

Jak skladovat avokádový olej?

Avokádový olej skladujte na suchém, tmavém místě s nepříliš vysokou teplotou. Není vhodné jej skladovat poblíž sporáku nebo trouby, protože tak bude vystaven vyšším teplotám a může se rychleji zkazit. Olej neskladujte v ledničce.

Je avokádový olej lepší než olivový olej?

Netroufáme si tvrdit, který olej je lepší nebo chutnější, jelikož každý z nás má jiné preference. Nicméně, avokádový olej je objektivně lepší na smažení než olej olivový díky tomu, že odolá vyšším teplotám.

Zdroje:

  • aocs.org
  • healthline.com