Jak pěstovat avokádo v květináči?

Avokádo nebo-li hruškovec přelahodný rostoucí volně je velký strom, který zabírá hodně prostoru. V našich podmínkách avokádo venku pěstovat nemůžeme kvůli tuhým zimám. Nicémně avokádo si můžete vysadit do květináče. Obecně se výsadba avokádovníků do květináčů sice příliš nedoporučuje, ale při správné péči avokádo v květináči roste poměrně dobře. A právě na to jak se starat o avokádo zasazené v květináči se blíže podíváme.

Výsadba avokád do velkých květináčů, které se na zimu přenesou dovnitř je poměrně oblíbenou záležitostí v USA. Byť jsou sice Spojené státy významným producentem avokáda, naprostá většina komerční produkce se soustředí v nejteplejších státech a to zejména na Floridě a v Kalifornii.

Podívejme se nyní na nejdůležitější požadavky, které musí být splněny, aby avokádo v květináči krásně rostlo.

Malé avokádo v květináči

Pokud avokádo ještě nemáte zasazené, tak si přečtěte náš článek, který vám poradí, jak vypěstovat avokádo z pecky.

Kolik světla potřebuje avokádo v květináči?

Avokádovníky v květináčích potřebují po celý rok hodně slunečního světla, proto by měly být umístěny na světlém a teplém místě. To znamená, že je nutné umístit květináč v blízkosti oken orientovaných na jih. Ideální je, když avokádu vyhradíte to vůbec nejlepší místo v domě.

Pokud nemáte okna orientovaná na jih nebo alespoň na jihovýchod nebo jihozápad, měli byste pěstování avokáda v interiéru pravděpodobně přehodnotit. Rostlina bude mít problémy s nedostatkem světla a pravděpodobně skončí extrémně dlouhá tyčka s několika listy na konci.

Avokádo miluje letnění. Pokud tedy bydlíte v rodinném domě se zahradou, neváhejte a avokádo v létě šoupněte ven. U panelových domů je alternativou balkón.

V našich podmínkách je s letněním avokáda vhodné počkat alespoň do konce května, kdy už příliš nehrozí noční teploty klesající pod 10 stupňů. Ne že by avokádo, a nepřežilo, ale velké rozdíly mezi denní a noční teplotou příliš v lásce nemá.

Pokud plánujete umístit avokádo v květináči v létě ven, neumíťujte ho hned na přímé sluneční světlo, protože by mohlo dojít ke spálení listů. Místo toho jej umístěte někam do polostínu a až po několika dnech jej přemístěte na slunné místo. Rostlina si tak bude moci zvyknout na zvýšený přísun světla.

Tip: koupili jste si avokádo a nevíte, jak jej skladovat? Přečtěte si následující článek:
Jak skladovat avokádo, aby se nekazilo a nehnědlo?

Jakou teplotu potřebuje avokádo?

Avokádovníky jsou subtropické rostliny pocházející ze Střední Ameriky. Proto ke svému růstu potřebují relativně vysoké teploty a ideálně i stále teploty. Nejlépe rostou při teplotách rozmezí 15 až 30 stupňů.

Některé chladu odolné odrůdy přežijí krátkodobý pokles teploty až na -6 stupňů. Avokádo v květináči by tak nízkou teplotu s největší pravděpodobností nepřežilo. Vzhledem k tomu, že u nás nejsou výjimkou ani 20ti stupňové mrazy, avokádo u nás bez poškození venku nepřezimuje.

Jakou půdu potřebuje avokádo?

Avokádo vyžaduje dobře propustnou půdu bohatou na organické látky. Nejvhodnější půdou pro pěstování avokáda je písčitohlinitá půda s pH v rozmezí 6 až 6,5. Avokádovníky mají mělký kořenový systém a nesnášejí přemokřené nebo špatně odvodněné půdy.

Venku se proto je při výsadbě doporučuje vyhnout se místům, kde se hromadí voda nebo kde voda špatně odtéká a pomalu vysychá. Příkladem jsou mírně prohlubně v terénu nebo severní zastíněná strana domu.

Při pěstování v nádobě je dobrou volbou zemina označená jako substrát pro kaktusy. Případně si můžete namíchat vlastní směs pro avokáda. K tomu smíchejte 1 díl písku, 1 díl pemzy, 1,5 dílu rašeliny a 0,5 dílu perlitu. Na dno nádoby nebo květináče můžete také umístit vrstvu kamenů. Zlepšíte tím drenáž a zajistíte, že se kořeny nebudou na dně nádoby topit v nahromaděné vodě.

Jak často zalévat avokádo v květináči?

Avokádovník v květináči je třeba zalévat jednou až dvakrát týdně. Dbejte na to, abyste rostlinu nezalévali příliš, protože avokádo je náchylné k hnilobě kořenů. Zemina by neměla být promočená, ale ani by nikdy neměla být úplně vyschlá.

Pokud jste se řídili našimi výše uvedenými radami, máte avokádo zasazené v lehké, dobře odvodněné půdě. Tento typ půdy má tendenci vysychat o něco rychleji než standardní směs pro květináče. Proto byste měli půdu v květináči častěji kontrolovat.

Pokud je teplota vzduchu vysoká, je možné, že budete muset rostlinu častěji zalévat. To platí zejména v případě, že avokádovník v květináči v létě přemístíte ven. V 35ti stupňových vedrech není výjimkou, že bude potřeba avokádo zalít každý den.

Pokud vidíte, že špičky listů avokáda hnědnou, měli byste avokádovník zalévat více.

Žloutnou listy vašeho avokádovníku? Vaše avokádo s velkou pravděpodobností dostává příliš mnoho vody a potřebuje přestávku. Počkejte několik dní bez zalévání, aby substrát trochu proschnul.

Potřebuje avokádo v květináči hnojivo?

Avokádovníky v květináčích potřebují více péče a pozornosti než stromy pěstované venku. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou je třeba mít na paměti, je, že je třeba je hnojit. Aby stromek dobře prospíval, potřebuje dusík, draslík, fosfor a také zinek. První tři jmenované prvky jsou obsaženy ve standardních hnojivech používaných pro většinu pokojových rostlin. Zkontrolujte, zda hnojivo obsahuje také zinek. Pokud ne, zvažte přidání zinku zvlášť.

Pokud jde o četnost hnojení, neexistuje mezi komunitou pěstitelů zabývajících se pěstováním pokojových rostlin velká shoda. Někteří dávají přednost hnojení avokád jednou za tři měsíce. Jiní tvrdí, že je to nutné dělat každý měsíc. Osobně jsme měli dobré výsledky při používání hnojiva každé tři měsíce.

Avokádovníky obvykle potřebují během prvních měsíců vývoje jen velmi málo hnojení. Většinu živin si mladá rostlina bere z pecky.

Běžně se k hnojení avokáda používá i hnojivo určené pro citrusy.

Jak často je potřeba avokádo přesazovat?

Jedním z důvodů, proč jsou avokáda tak oblíbené jako pokojové rostliny, je jejich rychlý růst. Rychlý růst ale také znamená, že budete muset avokádovník poměrně často přesazovat. V počátečních fázích se rostlina musí přesazovat do většího květináče téměř každý rok.

Nejlepší doba pro přesazení avokáda je na jaře. Stejně jako u jiných rostlin by měl být nový květináč jen o něco málo větší než starý. Vyvarujte se přesazování do květináče dvojnásobné velikosti. Pokojové rostliny na takové přesazování obecně nereagují dobře. Kromě velikosti je také důležité vybrat květináč, který má dostatečné odtokové otvory.

Při přesazování avokáda zkontrolujte kořeny a nezapomeňte odstřihnout všechny kořeny, které vykazují známky hniloby.

Může se avokádo v květináči zastřihovat?

Ano, avokádo můžete bez obav zastřihávat. Přesněji řečeno avokádo pěstované v květináči jako pokojová rostlina, pravděpodobně budete muset pravidelně prostříhavat. V opačném případě má mladá rostlina tendenci tvořít velmi dlouhý kmínek bez větví.

Většina pěstitelů nemá ráda nohaté vytáhlé rostliny a dává přednost bujně rostoucím rozvětveným pokojovým rostlinám. Abyste podpořili větvení, je nutné začít s řezem brzy. Často se doporučuje začít s prořezáváním, když je rostlina vysoká kolem 20 cm.

Mladé avokádovníky bohužel nerady vytvářejí více větví. Po prvním zastřižení je tedy velká pravděpodobnost, že z kmene vyroste pouze jedna nová větev. Zastřihovat tedy budete muset častěji vhodné je například zaštípnutí špiček každé nových větviček, což podpoří další větvení.

Mírně vzrostlé avokádo naštěstí vydrží poměrně hodně. Zkušenost máme i s rostlinou, ze které kvůli škůdcům zůstal jen 30 cm dlouhý klacek bez větví a rostlina se z toho stejně vzpamatovala a pěkně se rozvětvila.

Často kladené otázky o pěstování avokáda

Bude moje avokádo v pěstované květináči plodit ovoce?

Avokádovníky potřebují hodně času, než začnou plodit. Při pěstování venku to obvykle trvá nejméně 7 let. Výjimkou ale není ani 20-leté čekání. U pokojových avokádovníků to může trvat ještě déle. A i kdyby začalo avokádo plodit, nemůžete očekávat, že bude mít úplně stejnou chuť jako avokádo koupené v obchodě. Je to proto, že komerčně pěstované stromy se téměř nikdy nepěstují ze semen ale jsou roubovány na podnože stejně jako jiné ovocné stromy.

Jak dlouho trvá než vyroste avokádo z pecky?

Semena avokáda klíčí a začínají růst za dva až šest týdnů. Přesná doba závisí na mnoha proměnných, jako je odrůda avokáda, teplota, vlhkost, sluneční světlo a samozřejmě zvolený způsob klíčení.

Kde ve světě se avokádo pěstuje?

Největším producentem avokáda na světě je Mexiko, a to s velkým náskokem. Přibližně třetina světové produkce avokáda pochází z Mexika. Mexiko však samozřejmě není jediným producentem. Avokádo se pěstuje v mnoha subtropických a tropických oblastech. Mezi největší producenty avokáda patří Dominikánská republika, Peru, Indonésie, Brazílie nebo Keňa. Avokádo se pěstuje také v USA, zejména na Floridě a v Kalifornii.

Přiberete po konzumaci avokáda na váze?

Pokud je avokádo konzumováno s mírou a jako součást vyvážené zdravé stravy, samo o sobě nezpůsobí přibírání na váze, i když obsahuje poměrně velké množství tuku.

Kolik druhů avokáda existuje?

Existuje více než 500 odrůd avokáda. Mají různou chuť, strukturu, velikost, tvar a dokonce i barvu. Přestože je počet odrůd obrovský, bezkonkurenčně nejoblíbenější komerční odrůdou je avokádo Hass pocházející z Kalifornie.

Napadají avokádo v květináči nějací škůdci?

Bohužel ano, avokádo napadá celá řada škůdců, kteří napadají i jiné pokojové rostliny. Nejčastěji se setkáte se mšicemi, které napadají hlavně mladé listy. Velmi časté jsou také smutnice, které kladou vejce do substrátu a larvy pak mohou poškodit kořeny avokáda.

Přečtěte si naše další články o avokádu:
Jak urychlit zrání avokáda?
Proč avokádo hnědne?