Sladké brambory nebo-li batáty jsou výživnou a chutnou kořenovou zeleninou, kterou lze připravit různými způsoby. I když se v českých obchodech postupně zabydlují, spousta lidí stále neví, co s nimi vlastně dělat. Jedním z častých dotazů je také dotaz, zda se musí batáty před přípravou loupat.
Odpověď je prostá.
Batáty není nutné před přípravou na jakýkoliv způsob loupat. Je však nutné je dobře očistit. Batáty rostou přímo v zemi a mohou tak na povrchu mít zbytky hlíny, kterou na talíři jistě nikdo nechce.
I když sice slupku za batátu loupat nemusíte, tak někdy je přeci jen vhodné to udělat. Slupka je u batátů o něco silnější než u brambor a v některých receptech může být spíše na škodu než k užitku. Typickým příkladem, je batátové pyré, ve kterém by kousky slupek neudělaly mnoho parády.
Obsah článku
Jak oloupat syrové batáty?
Loupání syrových batátů je jednoduchý proces, který lze provést pomocí škrabky na zeleninu, škrabky na brambory nebo pomocí malého nože. Nejsnadnější a nejrychlejší je jednoznačně loupání pomocí škrabky na zeleninu.
Zde je návod, jak na to:
- Sladké brambory stejně jako klasické brambory rostou v zemi a proto je důležité je důkladně omýt pod tekoucí vodou, abyste je zbavili nečistot a bakterií.
- Batáty před loupáním osušte papírovou utěrkou. Díky tomu vám nebudou tolik vyklouzávat z ruky.
- Odkrojte oba konce sladké brambory. Batáty jsou většinou podlouhlé se špičatými konci, které bývají vláknité až dřevnaté a tudíž je v jídle zpravidla nechceme.
- Batát pevně uchopte do vaši slabší ruky.
- K odstranění slupky použijte ostrou škrabku na zeleninu. Začněte na jednom konci a dlouhým kontinuálním tahem pokračujte směrem dolů až k druhému konci.
- Po odstranění slupky nakrájejte sladkou bramboru čistým ostrým nožem na požadovanou velikost a tvar pro váš recept.
To je vše!
Podobně postupujte i při loupání nožem, ale buďte opatrní, protože batáty jsou poměrně tvrdé a je tak snadné se nožem pořezat. Škrabka je určitě bezpečnější.
Jak oloupat pečené batáty?
Upekli jste batáty v troubě i se slupkou a teď se jí chcete zbavit? Není problém.
Jak jsme si již uvedli, batáty mají oproti bramborům silnější slupku, a díky tomu ji lze snadno odstranit i po tepelné úpravě. Jediné na co si musíte dát pozor, je aby byly batáty dostatečně vychladlé jinak vám hrozí nepříjemné popálení.
- Batáty můžete začít loupat, jakmile jsou dostatečně chladné na dotek. Samozřejmě není třeba čekat na to, až budou úplně studené. Pro to jste je nepekli, že ano?
- Upečený batát nakojte podélně nožem. Není potřeba zakrajovat příliš hluboko. Stačí, když proříznete slupku.
- Nyní stačí batát uchopit do obou rukou a pomocí palců slupku postupně „svléknout“. Opět si dávejte pozor na možné popálení, protože pod slupkou bude batát stále ještě dost horký.
- Takto pokračujte, dokud neoloupete celý batát.
A máte hotovo. Jednoduché že? Pokud by vám náhodou nešla slupka jednoduše stáhnout, tak si pomozte malým nožem.
Tato technika se samozřejmě hodí jen na batáty pečené vcelku. Jestliže jste je upekli nakrájené na kousky, tak vám holt bude loupání trvat o něco déle.
Je slupka batátů zdravá?
Jak jistě víte, spousta druhů ovoce i zeleniny se může pyšnit slupkou, která obsahuje mnohdy více vlákniny, vitamínů a minerálů než samotná dužina.
Nejinak je tomu i u batátů.
Věděli jste, že většina vlákniny ve sladkých bramborách pochází ze slupky? Je to tak, slupka batátů je plná výživných látek, včetně vlákniny, beta-karotenu, vitaminů C a E, draslíku, hořčíku a manganu.
Konzumace batátů se slupkou tak může přinést řadu zdraví prospěšných účinků. Vláknina obsažená ve slupce sladkých brambor může například pomáhat snižovat hladinu cholesterolu, regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat pravidelnost vyprazdňování střev.
Beta-karoten obsažený ve slupce sladkých brambor se v těle přeměňuje na vitamin A, který je nezbytný pro zdraví očí a další důležité funkce.
Slupka sladkých brambor obsahuje také vitaminy C a E, které jsou skvělé pro budování imunity. A nezapomeňte na draslík, který pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a řídit rovnováhu elektrolytů v těle. Zároveň je prospěšný i pro nervovou soustavu.
A konečně, hořčík a mangan jsou prvky důležité pro udržení zdraví kostí. Nedostatkem hořčíku trpí velká část populace, která má pak problémy se svalovými křečemi, únavou nebo bolestmi hlavy.
Až tedy budete příště připravovat sladké brambory, zvažte ponechání slupky, abyste z této lahodné a všestranné zeleniny získali co nejvíce výživných látek!
Slovo závěrem
Slupku batátu můžete buď odstranit nebo ji klidně konzumovat v závislosti na konkrétním receptu nebo osobní preferencích.
Je však dobré si uvědomit, že slupka je velmi výživná a je škoda se ji zbavit. Díky přítomnosti vitamínů, minerálů a vlákniny poskytuje širokou škálu zdravotních výhod, od podpory pravidelného vyprazdňování střev po podporu zdravého vidění.
Takže příště, když budete vařit nebo péct batáty, zvažte zda je nutné slupku oloupat. Například pečené batáty jsou se slupkou výborné.
Mohlo by Vás dále zajímat:
Časté dotazy
Jak nejlépe omýt slupku batátů?
Nejjednodušší je slupku omýt pod tekoucí vlažnou vodou s pomocí vhodného kartáčku. Díky kartáčku odstraníte všechny zbytky hlíny, která se na povrchu může vyskytovat.
Zdroje: https://www.medicinenet.com/can_you_eat_sweet_potato_skins_and_should_you/article.htm