Sladké brambory, nebo-li batáty, jsou výživné a chutné plodiny, které jsou pěstovány po tisíciletí. Po Podobně jako brambory nebo avokádo pocházejí z tropických oblastí Ameriky a postupně se rozšířily i do jiných částí světa, kde se staly důležitou základní potravinou.
Díky své všestrannosti a zdravotním přínosům se sladké brambory staly oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě a jsou cenným zdrojem živin pro miliony lidí.
Ačkoli batáty pocházejí podobně jako brambory z Ameriky, nejvíce se aktuálně pěstují v Asii a to konkrétně v Číně, která je suverénně největším producentem sladkých brambor na světě.
Batáty se postupně zařazují mezi oblíbené potraviny i u nás, byť jejich popularitu zatím nelze srovnávat s bramborami. To je dáno jednak pro mnohé nezvyklou chutí, ale také i znatelně vyšší cenou. Batáty si klidně můžete vypěstovat i v ČR, nicméně musíte počítat s tím, že je to plodina velmi náchylná na nízké teploty. Jakmile udeří první podzimní mrazy, rostlina zpravidla hyne.
Obsah článku
Asie
Čína je největším producentem a spotřebitelem sladkých brambor na světě, přičemž tato plodina hraje důležitou roli v potravinovém zásobování a ekonomice země. Podle Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) Čína v roce 2020 vyprodukovala více než 80 milionů metrických tun sladkých brambor, což představuje téměř 60% celkové světové produkce. Sladké brambory se používají v široké škále jídel čínské kuchyně, od polévek a dušených pokrmů až po dezerty a fast food. Kromě pokrmů jsou batáty používány také jako krmivo a také k výrobě dalších produktů jako jsou např. škroby
Mezi další státy, které hojně pěstují batáty patří Vietnam, Indonésie, Indie, ale třeba i Japonsko nebo Filipíny.
Afrika
Batát je důležitou plodinou v Africe a celkově je po Asii tento kontinent z největším producentem na světě. Země jako Malawi, Nigérie, Tanzanie, Uganda nebo Etiopie jsou největšími producenty sladkých brambor v Africe ale i ve světě.
Malawi je dle dat FAO největším producentem sladkých brambor na africkém kontinentě a plodina je důležitým zdrojem potravin a příjmů pro mnoho drobných zemědělců v zemi.
Sladké brambory jsou populární i v jiných částech Afriky a jejich všestrannost je učinila klíčovou plodinou při řešení potravinové nejistoty na kontinentu. S rostoucím poptávkou po výživných a udržitelných potravinách se očekává, že produkce sladkých brambor v Africe bude i v následujících letech nadále růst.
Jižní a Střední Amerika
Pěstování sladkých brambor v této oblasti taktéž rozšířené a to i vzhledem k tomu, že se jedná a původní domovinu této plodiny. Několik zemí je hlavními producenty této plodiny. Mezi největší producenty batátů v této oblasti patří Brazílie, Peru a Argentina, přičemž Brazílie je největším producentem sladkých brambor v Jižní Americe.
V Peru jsou sladké brambory důležitou plodinou pro malozemědělce a používají se v různých tradičních pokrmech.
Severní Amerika
V této oblasti jsou jednoznačně největším producentem batátů Spojené státy s roční produkcí přesahující milion tun. Spojené státy jsou zároveň největším exportérem sladkých brambor na světě.
Sladké brambory jsou v USA oblíbeným jídlem s dlouhou historií konzumace. Podle Ministerstva zemědělství (USDA) jsou batáty jednou z deseti nejoblíbenějších zelenin konzumovaných v zemi.
Jsou nedílnou součástí jídelníčku během sváteční sezóny a objevují se například v tradičním batátovém koláči.
V posledních letech se sladké brambory také staly populární alternativou k obyčejným bramborám. V restauracích tak se v menu objevují batátové hranolky, pyré nebo pečené batáty.
Kdo by čekal, že největším producentem v USA bude horká Kalifornie, ten by se mýlil. Nejvíce se batáty pěstují v Severní Karolíně. Následovaná je pak Kalifornií, Mississippi a Louisianou.
Evropa
Popularita batátů v Evropě ani zdaleka nedosahuje popularity brambor. Nicméně v posledních letech postupně narůstá.
Co se týče produkce, v té jsou evropské státy omezeny klimatickými podmínkami. Batáty jsou přece jen tropickou plodinou, která velmi špatně snáší nízké teploty.
Nejvíce se tedy batáty pěstují na jihu Evropy a to především ve Španělsku, Portugalsku, Řecku a Itálii.
Oceánie a Austrálie
V tomto regionu jsou sladké brambory rovněž velmi populární a najdeme zde několik významných producentů
Největším producentem batátů v Oceánii je Papu Nová Guinea s roční produkcí přesahující 700 tisíc tun.
Batáty jsou oblíbené i v Polynésii. Jedna z teorii předpokládá, že se batáty v tichomoří rozšířily díky polynéským mořeplavcům, kteří byli v kontaktu s obyvateli jižní a střední Ameriky.
Na Novém Zélandu nejsou batáty známy jako “sweet potatoes”, ale jako “kumara”, což je jejich název v maorštině.
Slovo závěrem
Světová produkce sladkých brambor stále roste a stává se velmi důležitou plodinou v řadě zemí. Největším producentem a spotřebitelem sladkých brambor na světě je Čína. Avšak sladké brambory jsou oblíbenou potravinou i v Africe a Americe. Vzhledem ke klimatickým podmínkám za světovou produkcí značně zaostává Evropa, kde jsou příhodné podmínky pro rozsáhlejší pěstování víceméně jen v její jižní části.