Když se řekne grilování, jako první palivo vás obvykle napadne dřevěné uhlí. Existuje však i několik dalších možností – například dřevo.
Ať už grilujete příležitostně, nebo jste milovníci grilování, pravděpodobně vás někdy napadlo, zda je možné grilovat na dřevě místo na dřevěném uhlí.
Odpověď zní ano!
Dřevo je skvělou alternativou dřevěného uhlí, protože dodává grilovaným pokrmům úžasnou kouřovou příchuť.
Podívejme se na výhody a nevýhody grilování na dřevě a na to, jak s grilováním na dřevě začít.
Obsah článku
Počkat! Není dřevěné uhlí jen spálené dřevo?
Ne. Dřevěné uhlí se sice vyrábí ze dřeva, ale není to totéž.
Dřevěné uhlí je oblíbeným palivem pro grilování, ale mnoho lidí neví, jak se vyrábí.
Vzniká pyrolýzou dřeva bez přístupnu kyslíku. Při tomto procesu se dřevo zahřívá, aniž by skutečně hořelo. Tímto procesem se ze dřeva odstraní vlhkost a těkavé látky a vznikne tak dřevěné uhlí, které hoří žhavěji, déle a čistěji než běžné palivové dřevo.
Výsledkem je vysoce účinné palivo s nižšími emisemi, které je ideální pro venkovní vaření!
Výhody a nevýhody grilování na dřevěném uhlí a dřevě
Není nad to, když si v letní podvečer venku na terase ugrilujete něco dobrého. To, jaký druh paliva použijete na maso a zeleninu, udává tón celé události!
Všichni víme, že plynové grily jsou pohodlné a jednoduché na používání, ale chybí jim ta pravá kouřová chuť grilování.
Výhody dřevěného uhlí
- Hoří při mnohem vyšších teplotách a skvěle se tak hodí pro přípravu pokrmů na vysokém žáru, jako je opékání steaků nebo ryb
- Hoří mnohem déle než dřevo
- Je snadno dostupné prakticky v každém supermarketu, takže je skvělou volbou pro grilování na poslední chvíli
- Je (obvykle) čistší než dřevo
Neýhody dřevěného uhlí
- Samo o sobě nemá nepřidá pokrmům žádnou výraznější chuť
- Je obtížnější ho podpálit a obvykle vyžaduje komínový startér na dřevěné uhlí
- Dřevěné uhlí je ztělesněním „špinavého“ grilování. Skvrny od dřevěného uhlí se při manipulaci s kusovým uhlím i s briketami určitě objeví na vašem oblečení.
Výhody dřeva
- Dřevo dodá pokrmům výraznější chuť než dřevěné uhlí
- Ke grilování lze použít mnoho různých druhů dřeva, z nichž každé má svou jedinečnou chuť
- Zapálení dřeva je snadné bez speciálního vybavení
Nevýhody dřeva
- Dřevo vyhoří rychleji než dřevěné uhlí
- Udržet plameny pod kontrolou je obtížnější
- Grilování na dřevě vyžaduje trochu cviku
Při pohledu na seznam výhod a nevýhod se může zdát, že dřevěné uhlí vítězí. Ale chuť po kouři, kterou dřevo propůjčuje, je něco, čemu se dřevěné uhlí samo o sobě nemůže vyrovnat, a proto se vyplatí alespoň jednou s grilováním na dřevě zaexperimentovat.
Jak začít grilovat na dřevě
Pokud chcete grilovaným pokrmům dodat kouřovou příchuť, pak je pro vás grilování na dřevě to pravé! Grilování na dřevě je skvělý způsob, jak připravit šťavnaté a chuťově výrazné pokrmy, které vaše chuťové pohárky vezmou na dobrodružnou cestu.
Abyste mohli začít grilovat na dřevě, budete potřebovat dřevo (kdo by to byl řekl, že?), gril a nějaké třísky nebo podpalovač.
Ačkoli se může zdát, že se na grilování hodí jakékoliv dřevo, opak je pravdou. Nejlepší je držet se tvrdého dřeva, jako je například dub. Druhy dřeva probereme o něco později.
Dřevo vhodné ke grilování lze zakoupit v malých kouscích nebo štěpkách v supermarketech, a dokonce i na internetu. Obvykle je baleno v sáčku podobně jako dřevěné uhlí.
Pokud máte vlastní zdroj dřeva, můžete ho samozřejmě použít také. Ujistěte se však, že je suché. Pokud se nejedná o komerčně sušené dřevo, doporučuje se nechat dřevo vyschnout alespoň 6 měsíců než jej použijete na grilování. Vhodné je také aby bylo nařezáno na menší kusy. Velká polena nejsou pro grilování vhodná, protože trvá věčnost, než se rozhoří, a špatně se u nich udržují plameny na uzdě.
Jakmile máte dřevo, je čas zapálit gril! Začněte s drobnými třískami a na ně položte kousky dřeva. Případně použijte použijte podpalovač, ale dbejte na to, aby kompletně vyhořel než začnete cokoliv grilovat. Oheň byste měli mít rozdělaný během 5 až 10 minut.
Nejdůležitější je pamatovat na to, že grilovat chceme na žhavém uhlí, ne na plamenech. Dřevo tedy nechte hořet, dokud plameny nezhasnou a uhlíky nezačnou rudě žhnout. V tomto okamžiku jste připraveni začít grilovat!
Od této chvíle můžete pokračovat v grilování jako obvykle, přičemž je třeba mít na paměti, že dřevo vyhoří rychleji než dřevěné uhlí, takže v průběhu grilování může být nutné přidat další dřevo. Nové kousky dřeva s největší pravděpodobností opět zažehnou plamenem, které mohou jídlo spálit, takže na ně dávejte pozor.
Jaké dřevo je vhodné na grilování?
Ne každé dřevo je vhodné ke grilování. Nejlepší je tvrdé dřevo, které hoří déle a produkuje vyšší teplotu než měkké dřevo. Některá dřeva jsou navíc vhodná na kuřata, jiná dřeva jsou lepší na vepřové nebo hovězí maso atd.
TIP: Pamatujte, že popel z většiny dřevin lze kompostovat stejně jako dřevěné uhlí.
Zde je stručný přehled některých oblíbených druhů dřeva, které můžete použít ke grilování. Některá další dřeva naleznete.
Buk
Bukové dřevo je univerzální a hodí se prakticky ke všem pokrmům.
Dub
Dub je skvělé univerzální dřevo, které lze použít na většinu druhů masa a ryb. Pokrmům dodává středně kouřovou chuť.
Jabloň
Dřevo z jabloní je vhodnou volbou pro drůbež a vepřové maso. Chuť, kterou jablečné dřevo pokrmům dodá, je mírně sladká a ovocná. Není příliš výrazná.
Hrušeň
Podobný chuťový profil jako dřevo jabloňové. Mírně nasládlé. Hodí se skvěle k drůbežímu a vepřovému masu, ale i ke zvěřině.
Bříza
Březové dřevo se hodí prakticky ke všem druhům masa. Jeho nevýhodou je, že oproti jiným tvrdým dřevům rychle hoří.
Olše
Olše je jedním z nejlepších dřev na grilování nebo uzení mořských plodů. Dodává jídlu jemnou kouřovou příchuť, aniž by přehlušilo přirozenou chuť jídla.
Ořechovec (Hickory)
Ořechovec je pravděpodobně nejoblíbenějším druhem dřeva pro uzení v USA a je vynikající volbou i pro grilování. Dodává bohatou a kouřovou příchuť po slanině všemu, co připravujete. Skvěle se hodí na vepřové a hovězí maso, ale lze ho použít v podstatě na všechny druhy potravin.
U nás jej můžete dřevo ořechovce koupit v malých pytlích určených primárně na uzení. Bohužel je u nás toto dřevo poměrně drahé.
Mesquite
Mesquite dodává jídlu poměrně výraznou zemitou chuť. Skvěle se hodí téměř ke všem druhům masa.
Pecan
Velmi podobné ořechovci, i když možná o něco mírnější. Opět vynikající volba pro všechny druhy masa.
Dřevo nevhodné ke grilování
Některá dřeva nejsou ke grilování (nebo uzení) vůbec vhodná. Patří mezi ně jehličnatá dřeva, jako je borovice, smrk, jedle a cedr. Obsahují příliš mnoho pryskyřice a dehtu, které mohou jídlu dodat nepříjemnou chuť a obalit ho nevzhlednými černými sazemi.
Kromě toho měkké dřevo obvykle velmi rychle hoří, což z něj činí špatnou volbu pro grilování, protože byste museli často přikládat další dřevo do ohně.
Měli byste se také vyhnout dřevu, které bylo ošetřeno barvou, chemikáliemi nebo jinými druhy konzervačních prostředků. Toxiny uvolňované z takového dřeva mohou být zdraví škodlivé.
Grilování na plesnivém dřevě je pro nás nepřijatelné, stejně jako grilování na plesnivém dřevěném uhlí.
Slovo závěrem
Když se rozhodujete mezi dřevem a dřevěným uhlím jako zdrojem paliva, je potřeba si uvědomit, že každé z nich má své výhody a nevýhody.
Dřevo dodává jídlu úžasnou kouřovou chuť, ale může vyžadovat více času a úsilí. U dřeva je obtížnější udržovat konstantní teplotu a plameny občas nepříjemně pozlobí.
Dřevěné uhlí hoří žhavěji než dřevo a po rozhoření vyžaduje méně práce, ale co se týče chuti, tak asi nikoho nepřekvapí. Čímž ovšem nechceme říci, že je chuť masa grilovaného na uhlí špatná.
Ať už se rozhodnete jakkoli, vaši přátelé a rodina se určitě budou skvěle bavit, ať už se rozhodnete jakkoli!
Je lepší grilovat na dřevě?
Často kladené otázky
Je levnější grilovat na dřevě nebo na dřevěném uhlí?
To záleží na tom, odkud palivo získáváte. Komerčně dostupné balené kousky tvrdého dřeva vhodné ke grilování jsou o dost dražší než dřevěné uhlí. Je to hlavně proto, že tyto kusy dřeva jsou většinou určeny k uzení.
Pokud si můžete tvrdé dřevo obstarat sami a sami si ho i nařezat na menší kusy, může být ekonomičtější než dřevěné uhlí.
Mohu ke grilování používat dřevěné lupínky?
Dřevěné lupínky resp. chipsy jsou obvykle tak malé, že by velmi rychle shořely, aniž by vytvořily dostatek tepla ke grilování. Jsou určeny k uzení a k dodání kouřové chuti jídlu při grilování na dřevěném uhlí nebo při použití plynového grilu.
Je lepší grilovat na dřevě?
Je to jen otázka osobních preferencí. Dřevo dodá jídlu komplexnější chuť, zatímco dřevěné uhlí je mnohem konzistentnější a lépe se udržuje, pokud jde o teplotu a plameny. Někomu nemusí jídlo grilované na dřevě chutnat vůbec. Nezkusíte, nevíte.